Малките деца се разболяват често, докато изградят и укрепнат имунната си система. Това притеснява силно родителите. Заради безпокойството си много от тях са склонни да вземат прибързани решения за здравето на децата си, базирани на съвети от роднини, близки, съседи, интернет. Всички тези източници обаче не са надеждни и могат да усложнят още повече здравословното състояние на децата. Всеки педиатър би искал родителите да знаят някои неща преди да вземат прибързани решения за здравето на децата си.

1. Престанете да търсите медицински съвети в интернет. Намирането на информация за здравето на децата във форумите и социалните мрежи крие огромен риск. В мрежата може да се открие полезна информация и това е безспорно, но тази информация трябва да бъде обсъдена със специалист при всички положения.
2. Не ходете в спешното за всичко. Много родители тичат към спешното за дреболии без да има нужда. За да си спестите стреса, както и този за детето, винаги първо се съветвайте с педиатъра, който наблюдава детето ви. Той ще ви посъветва най-добре какво да предприемете преди да се втурнете към спешния кабинет.
3. Спрете да настоявате за антибиотици. Някои родители не разбират, че антибиотиците не са лекарства, които се предписват за настинка и вирусни инфекции. Ако детето започне да проявява по-изявени симптоми, те настояват пред лекарите за предписание на антибиотични препарати.

Само педиатърът ви ще реши дали това се налага. Ненужният прием на антибиотици не лекува, обърква имунната система и прави резистентни на бактериалните инфекции не само самите микроорганизми, но и организма на децата.